We begonnen er deze cursus mee. Jij bent een gastheer of gastvrouw van een UNESCO Werelderfgoed. In drie hoofdstukken hebben we je in vogelvlucht meegenomen langs de verhalen over dat bijzondere gebied. De uitzonderlijke waarden, de prachtige natuur en de boeiende cultuurgeschiedenis. We hebben hier en daar tips gegeven over mooie plekjes, interessante musea en bezoekerscentra en de bijzondere natuurgebieden waarnaar je je gasten kunt verwijzen. Maar hoe kun je als ondernemer profiteren van de bijzondere status van het gebied. En wat kun jij ermee doen in jouw aanbod? Hoe word je naast gastheer of -vrouw ook een echte ambassadeur? Daarvoor geven we je in deze laatste les een aantal tips.
Waarvoor komen bezoekers naar het waddengebied? Voor de rust, de ruimte, de stilte natuurlijk. Maar voor veel bezoekers zijn de Wadden ook synoniem met een gevoel van vrijheid. Lekker even uitwaaien en de hectiek van alle dag achter je laten. Daarnaast weten we dat veel bezoekers op zoek zijn naar nieuwe ervaringen. Iets wat je via Instagram wilt delen met je vrienden (en dat is de beste reclame die je als ondernemer kunt hebben!). Een prachtige zonsondergang, een nieuwe smaak, een mooi verhaal van een gids die het gebied op zijn of haar duimpje kent en net dat plantje, landschapselement of detail in een sluisje kan aanwijzen dat je zelf nooit had gezien of ontdekt.
Om dat soort momenten te creëren en ze te kunnen verzamelen en delen met (potentiële) bezoekers, zijn de ‘sleutelervaringen’ bedacht. De sleutelervaringen zijn de dingen die je gedaan moet hebben als je het waddengebied hebt bezocht.
Zoals je ziet, zijn de sleutelervaringen heel breed. Je kunt er heel veel aanbod en verhalen aan ophangen. Door jouw aanbod binnen een sleutelervaring te plaatsen, wordt het voor bezoekers herkenbaar. Online, als zij zich oriënteren op een dagje, weekendje of vakantie op de Wadden. Maar ook in het gebied zelf, als ze op zoek zijn naar iets om te doen, een slaapplek of een restaurant. Dus maak gebruik van de sleutelervaringen op je website. Denk bijvoorbeeld aan de pagina waar je beschrijft wat er in de omgeving is te doen. Licht waddenproducten extra uit op je menukaart. Leg naast het flesje wijn dat je voor je gasten klaarzet in je B&B ook een kaart met locaties waar je de donkerte kunt beleven. Of stel met een of meerdere collega’s een arrangement samen rond een van de sleutelervaringen.
Op een vergelijkbare manier kun je ook aansluiten op de verhaallijnen die de waddenbrede marketingcampagne Visit Wadden gebruikt om bewoners en natuur- en cultuurtoeristen bekend te maken met de rijkdom van het waddengebied en te laten zien dat er meer te ontdekken is dan veel mensen weten. Deze verhaallijnen sluiten aan op de landelijke campagnes van NBTC. Zo profiteer je mee van veel nationale en internationale marketingkracht.
Andersom kun jij als gastheer of -vrouw een verhaallijn ook nog aantrekkelijker maken door je eigen onderscheidende product of aanbod te ontwikkelen. In de cursus zijn we met zevenmijlslaarzen door het gebied en de geschiedenis gegaan, maar elk dorp en elke locatie heeft daarbinnen natuurlijk ook zijn eigen specifieke verhalen, met details die de moeite waard zijn om te delen. Door die te delen, wordt het gebied voor bezoekers nog rijker en zullen ze sneller nog eens terugkomen omdat ze het idee hebben dat er nog veel meer te beleven is.
Misschien zijn er zelfs nog wel verhalen die jij nog niet kent. Dus blijf ook je eigen omgeving ontdekken. Wat jou nog verrast, verrast je gasten zeker. Ga eens op pad met een excursie. Ook leuk om een persoonlijke ‘recensie’ te kunnen geven aan je gasten. Of bezoek op een vrij moment eens een van de linkjes naar meer informatie in deze cursus. Je bent niet snel uitgeleerd over het Wad. En net als het gebied zelf is ook de kennis over het Wad dynamisch. Er komt steeds nieuwe kennis bij en soms blijkt ook wat we dachten te weten toch net even anders te zijn.
Het waddengebied is ideaal fiets- en wandelgebied. Dat is mooi, want het zijn ook vormen van vervoer die goed zijn voor het milieu. Er zijn goede netwerken met knooppunten voor zowel wandelaars als fietsers. Die worden steeds vaker gebruikt om mooie themaroutes uit te stippelen. Je kunt als ondernemer aansluiten op zo’n route, door iets met het thema te doen, maar je kunt ze, net als de kunst in het gebied, ook gebruiken om bezoekers bekend te maken met de verhalen van het gebied. Een mooi voorbeeld zijn de pelgrimsroutes, waarvoor steeds meer belangstelling is. Die lenen zich voor toeristische concepten voor bijvoorbeeld overnachtingen, en ze bieden een kans om kennis te delen over verschillende kwaliteiten van het gebied: de rust, ruimte en stilte, maar ook de donkerte, de oude kloosterterreinen en de mooie kerkjes. Op Visit Wadden vind je nog veel meer themaroutes.
Kunstenaars verstaan de kunst om je met andere ogen naar een gebied te laten kijken. Het waddengebied inspireert veel kunstenaars. Veel bezoekers vinden het interessant om het Wad door hun ogen te ontdekken. Je ziet in het waddengebied steeds meer kunst in het landschap. Daar kun je je bezoekers niet alleen op wijzen, je kunt het ook gebruiken om verhalen te delen.
Als ambassadeur ben je zuinig op de kwaliteiten en waarden van het waddengebied. Dat wil je je gasten ook laten zien. Dat kan bijvoorbeeld met een keurmerk. Als je duurzaam aanbod hebt, is het de moeite waard zo’n keurmerk aan te vragen. Voor het waddengebied kun je daarvoor terecht bij Waddengoud. Waddengoud staat voor gegarandeerd duurzaam en streekeigen. Je hebt het keurmerk voor producten en voor diensten. Daarnaast is er een aantal lokale keurmerken als Amelands Produkt en Waddendelicatessen. Ook daarover kun je bij Waddengoud meer informatie krijgen.
Heb je alles goed doorgelezen en ben je klaar voor de vragen? Klik hieronder dan op 'Starten' om te beginnen.